Новини Житомира, Бердичіва, Коростеня, Новоград-Волинського та Малина || Новости Житомира, Бердичева, Коростеня, Новоград-Волынского и Малина

На ринках Житомирщини перевірили на вміст нітратів дині та кавуни до реалізації не допущено більше тонни баштанної продукції

На ринках області вже з’явилися в реалізації кавуни та дині, що завезені із Херсонської області. Основну небезпеку баштанних  культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів. Про це повідомляє прес-служба головного управління Держспоживслужби в Житомирській області.

В період з 28 червня по 5 липня спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області не допущено до реалізації 1022 кг. продукції з перевищеним вмістом нітратів, з них :

  • кавуни – 45 кг;
  • дині – 897 кг;
  • інше – 80 кг.

Нітрати – це солі азотної кислоти, найбільш поширена речовина у природі. Нітрати знаходять в ґрунті, воді,  вони є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення ступеня навантаження цих речовин на організм, – вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї.

Ця проблема з’явилась внаслідок нераціонального застосування азотних добрив, порушення технології обробки сільськогосподарських культур.

Важливим елементом забезпечення гарантованої якості харчових продуктів є контроль за ними, в тому числі і за показниками вмісту у продуктах харчування нітратів. При цьому потрібно враховувати допустиму добову дозу нітратів, добове використовування продуктів, фоновий рівень нітратів в харчових продуктах. Допустима доза нітратів для людини становить 5 мг на 1 кг. маси тіла, а в добовому раціоні харчових продуктів вміст нітратів не повинен перевищувати 450–500 мг/кг норми

Згідно з Законом України «Про безпечність і якість харчових продуктів», власники рослинних продуктів, призначених для продажу на ринку, зобов’язані подати їх для дослідження в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Придатність рослинних продуктів до споживання людиною підтверджується експертним висновком лабораторії. В разі, якщо у фруктах чи овочах буде виявлено перевищення норми вмісту нітратів, – їх заборонять продавати, а продавця змусять утилізувати небезпечну продукцію, але  ми не можемо гарантувати якість того, що люди купують на так званих стихійних ринках.

Наступні поради допоможуть споживачу  поласувати продуктами у власне задоволення без небезпечних наслідків для здоров’я:

  • Ніколи не купуйте баштанні у тих наметах, які розташовуються вздовж автотрас, поблизу бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах.
  • Не варто робити покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі.
  • Відмовляйтеся від пропозиції нарізати продукт.
  • Перш ніж подати кавун чи диню на стіл, їх потрібно ретельно вимити.
  • Джерело: zhitomir.today